Oświadczenie Borysa Budki

W związku z oświadczeniem Patryka Hodory (http://info-poster.eu/oswiadczenie-patryka-hodury/) wypowiedział się przewodniczący PO w Gliwicach, Borys Budka.

Szanowni Państwo,

w związku z opublikowaniem w dniu dzisiejszym przez pana Patryka Hodurę oświadczenia o rezygnacji z członkostwa w Platformie Obywatelskiej RP, informuję że wczoraj zarząd koła PO RP w Gliwicach podjął jednogłośnie uchwałę ws. skierowania do sądu koleżeńskiego wniosku o wykluczenie pana Patryka Hodury z Platformy Obywatelskiej. Uzasadnieniem dla powyższego było prowadzenie kampanii wyborczej przez wyżej wymienionego w sposób rażąco naruszający przepisy Kodeksu wyborczego, pomimo kierowanych w czasie kampanii wezwań do zaprzestania tego typu działań. W ocenie władz gliwickiej Platformy uzyskanie przez Patryka Hodurę mandatu radnego w żaden sposób nie usprawiedliwia naruszeń prawa. Platforma Obywatelska wymaga od swoich członków poszanowania prawa oraz najwyższych standardów etycznych. Jednocześnie pragnę wyrazić ubolewanie i przeprosić wszystkie osoby i organy, które zmuszone zostały do podjęcia działań w związku z zaistniałą sytuacją.

Borys Budka, przewodniczący PO RP w Gliwicach

12 Comments on "Oświadczenie Borysa Budki"

1. Ot, i wypowiedział się najfatalniejszy "faworyt" tych wyborów, w przekonaniu wielu po prostu nieudolny :< Poseł Budka powinien wziąć korepetyje od niezależnego radnego Hodury jak powinno się przeprowadzać skutecznie kampanie wyborcze. Jakoś nikt nie wyrzucał z PO radnego Gorniga w 2010 roku, który swoją kampanią zakrył i zdominował kampanię nawet kandydata PO na prezydenta Wygody. To wtedy było w porządku?

2. Patryk Hodura przestał być członkiem partii PO z chwilą rezygnacji z członkostwa.
    Borys Budka zapowiada skierowanie do sądu koleżeńskiego wniosku o wykluczenie z partii osoby, która z członkostwa w tej partii zrezygnowała.
    Pytanie 1: Czy gdyby sąd koleżeński lokalnego koła PO nie przychylił się do wykluczenia z partii Patryka Hodury ten zmuszony byłby być członkiem tej partii niezależnie od swojej rezygnacji?

Borys Budka okazał się być niezwykle czuły na kwestie naruszania przepisów Kodeksu wyborczego oraz prawa przez kandydata na radnego, który zgodnie z prawem uzyskał mandat radnego.

Pytanie 2: Czy Borys Budka jako świadomy obywatel, poseł i prawnik wniesie do sądu wniosek o naruszenie prawa przez Patryka Hodurę?

Pytanie 3: Jakie względy powodują, że Borys Budka okazuje się niezwykle czuły i skory do ferowania werdyktów w sprawie Patryka Hodury natomiast zdecydowanie niknie jego – prawnika, posła i obywatela  –  namiętność do praworządności (oraz członków jego koła) w sprawach znacznie istotniejszych dla Gliwic bo odnoszących się do kardynalnych naruszeń prawa w spółkach miejskich podnoszonych przez red. Jezierskiego a potwierdzonych przez NIK?

Pytanie 4: Gdzie można zapoznać się ze standardami etycznymi o których wspomina poseł Budka?

Pytanie 5: Czy wymóg poszanowania prawa i standardów etycznych obejmuje wyłącznie członków Platformy Obywatelskiej i czy wymogu tego zwolnieni są przedstawiciele miasta i spółek miejskich oraz generalnie osoby niebędące członkami PO?

Bardzo uprzejmie proszę o pomoc w uzyskaniu odpowiedzi na powyższe pytania.

3. W Polsce musi dojść do konkretów . Czas na wszelakie oświadczenia minął.

Dopóty na ulice nie wyjdą miliony. Powtarzam miliony nie tysiące to oni zawsze wygrają. To prosta matematyka. Ok 100000 funkcjonariuszy w RP. Gdy wyjdzie 100000 ludzi na ulice . Oj jak dużo prawda? To będzie jeden na jednego. Zero szans. 200000 podobnie. Jak milion to nie dadzą rady. Będą mieli dwa wyjścia. Odejść albo strzelać. Ich wybór. Jak zaczną strzelać to nazajutrz mają trzy miliony na ulicy. Mnóstwo trupów ale i gonitwę ludzi za winnymi wydania rozkazu użycia broni palnej. Pamiętamy podobne historie?To nie będzie bajka. Niesiołowski będzie wiać gdzie szczaw rośnie. Sikorski nie będzie przywoływał  watah  bo właśnie będą go poszukiwały. I znajdą gdziekolwiek się ukryje. Nie tylko ich. Straszny scenariusz i od lat przed nim przestrzegam. Jednak teraz po tych wyborach mam 90% pewności że nastąpi szybciej niż myślałem. Władza nie słucha. Samorządy to kliki. Ludzie nie mają za co żyć. Miliony pracujące na Strefach Ekonomicznych wyzyskujących Polaków , płacących po 1600zł.W tym samym czasie ta sama władza owym firmom pomaga pozyskiwać ogromne pieniądze w tkzw. procedurach de minimis gwarantowanych przez EU. W tym samym czasie tysiące polskich firm się zamyka gdyż są gnębione pod ciężarem opłat wnoszonych przez nie na pasożytów rządowo-samorządowych.  W tym samym czasie  zachodnie bandyctwo transferuje z Polski ogromne środki i KTOŚ lub COŚ im na to pozwala. Średnia krajowa którą ma może co 1000 obywatel. Samorządy w których role i finanse są udziałem lokalnych kacyków. Książąt z poparciem 12%. Młodzi uciekający od MACOCHY POLSKI .Dzieci odbierane biednym rodzinom które przez tę władzę są tworzone tysiącami. Mnóstwo samobójstw. To nie będzie trwało .Wojsko nie poprze władzy bo Armia ma honor. To nie służba (POLSCE) – mundurek ,pała i tarcza .Ja w to nie wierzę. Od lat jest upokarzana. No chyba że same podstarzałe wypasione emeryturami generały(będzie ich ok 200) i  samorządowcy walczący o wysokie świadczenia za nic.
     Historia Caucescu ,Mubaraka uczy że to nie tak. Policja też jest poniżana. Oni czyli władza posłuży się najgorszym elementem w tym i draństwem z więzień,prowodyrami i z bronią palną. Tylko że już nie będzie 100.000 funkcjonariuszy bo tysiące z nich też mają dość systemu bezprawia. A czy w Polsce jest bezprawie?

Panie Hodura ?

4. Od kiedy to Borys Budka przejmuje się "rażącym łamaniem prawa"?  Korupcja mu jakoś gładko przez "moralny kręgosłup " przechodzi  i woli robić NIC a na wyborcze debaty się nie stawia ,olewając tym samym postulat swojej Szefowej,żeby być BLIŻEJ LUDZI. Mogę zawróżyć ,że posłem nie będzie wcale bowiem jego skorumpowanej partii zabraknie dla niego mandatu. Tak zło zostanie ukarne.

5. Wybory sa po to zeby zmieniac. Wygrywanie tej samej opcji, to koniec demokracji:

6. Budka sam zaklejal cudze plakaty swoimi w 2011 roku gdy startowal do sejmu.

7. Jak byly liczone glosy na Frankiewicza? Przeciez to liczyly te same osoby, ktore wyliczyly falszywie, ze gliwiczanie chca Podium! Czy faktycznie Frankiewicz ma mandat?

8. No, właśnie. Pozycja radnego Hodury, może kolić same PO w oczy. Ale proszę spojrzeć na Jego ewenement. Częśc elektoratu wybrała kandydata ,,z obrazka". A gdzie kandydat, który miał konkrety do zaproponowania Gliwiczanom , respektowanie Ich interesów, zmiany?. Czy ładna fotografia i wyplakatowanie swoją podobizną ulic to droga do  sukcesu i sposób na samorząd ?. PH prowadził kampanię agresywną, bo plac kościelny to zdecydowanie nie jest miejsce na agitację wyborczą.  Tutaj obowiązuje szacunek dla wiary i jej wyznawców. Do dnia dzisiejszego nie posprzątał ulic po swojej kampanii wyborczej, gdyż najwidoczniej jest tego  wiele do usunięcia.

Ale, czy  decyzja PO jest sluszna?.

9. Odezwał się Borys Budka -Facebookowy cenzor.Borys Budka na swoim profilu Facebookowym ma napisane polityk a mimo to usuwa komentarze i uniemozliwia komentowanie.To ma być wzorzec dla innych członków PO?

10. Wygląda na to że p. Borys Budka urwał się z łańcucha pana posła chyba dlatego że nie chciał być kukłą. Winę za taką sytuację ponosi oczywiście pan poseł ponieważ nie zapewnił sobie jakiegoś haka na pana Budkę. Wpadka ta informuje pana posła że zgodnie z prawem Parkinsona przekroczył już próg swoich możliwości.